Voor de eerste verjaardag van Cura willen wij u graag op de hoogte brengen van enkele veranderingen in ons centrum. We trachten steeds tegemoet te komen aan de noden van onze patiënten en cliënten en herevalueren ons aanbod dan ook geregeld.
Nieuwe collega: Celia Cruyplant
Celia is kinesitherapeute en fasciatherapeute. Ze begeleidt zowel baby’s, kinderen, tieners, jongvolwassenen, als volwassenen in hun ontwikkeling. De eenheid tussen lichaam en geest wekte haar interesse in psychosomatische klachten. Bij dit soort klachten kan een lichamelijk probleem (bv. hoofdpijn, nek- en rugklachten, buikpijn, slapeloosheid, vermoeidheid…) een psychische en emotionele oorsprong hebben en komt de systeemgerichte benadering van de patiënt op de voorgrond.
Celia heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van chronische stressklachten, burn-out, depressie, angsten en leer-en gedragsproblemen (concentratiestoornissen, autisme, hooggevoeligheid, …). Ook voor psychomotoriek, ontwikkelingsbegeleiding en vroegbegeleiding (0-2 jaar) kan je bij haar terecht. Voor meer informatie kan je haar steeds contacteren op celia@cura-mc.be of 0498 773 719.
Uitbreiding aanbod
Klinisch psycholoog Tom Vanderschoot volgde een opleiding EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Deze behandelmethode is voornamelijk gericht op het behandelen van trauma maar heeft ook reeds zijn meerwaarde bij het behandelen van bijvoorbeeld depressie en verslaving bewezen. Men gaat tijdens de sessies een veilige ruimte creëren waarbij het trauma terug wordt opgeroepen. Door dit te combineren met een afleidende taak zoals oogbewegingen krijgen de hersenen de kans om deze informatie te kunnen verwerken en vermindert de emotionele lading gelinkt aan de traumatische herinnering. Heel wat wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat deze methode succesvol is.
Daarnaast plant Tom in het najaar een training ‘positief zelfbeeld’. Doorheen 7 sessies worden technieken aangeleerd om positieve eigenschappen te herwaarderen, zodat de negatieve eigenschappen minder op de voorgrond komen te staan. De sessies vinden wekelijks plaats op dinsdag tussen 19u00 en 20u30.
Lesley Jochems onze loopbaancoach geeft nu ook opleidingen op maat. Indien u interesse heeft in een loopbaan coaching traject stelt Lesley haar deuren open voor gratis kennismakingsgesprekken. Een traject kan gefinancierd worden door loopbaancheques. Een loopbaancheque kost 40 euro en is goed voor 4 uur begeleiding. Kijk op onze website voor de voorwaarden.
Verder zal Lesley meewerken aan de validering van een nieuwe burn-out test. KU Leuven werkt al enige tijd aan een nieuwe gevalideerde zelfbeoordelingsvragenlijst voor burn-out (BAT, burnout assessment tool). De nieuwe vragenlijst zal enerzijds als screeningsinstrument gebruikt kunnen worden om personen met burn-out symptomen te identificeren, maar kan ook dienen als hulpmiddel bij de diagnostiek van burn-out door professionals. In een eerste fase werd er gekeken naar een nieuwe definitie van burnout en welke de criteria zijn om dit te meten. Weldra (19 maart 2018) gaat men in dit onderzoek over naar de 2de fase: onderzoeken hoe betrouwbaar en valide deze nieuwe test is. De officiële lancering van de BAT is voorzien voor september 2018.
Diëtiste Dhawli Saeyvoet specialiseert zich ook in vegetarisme en veganisme. Ze volgde hiervoor de nodige opleidingen. Dhawli is zelf ook vegetariër. Door haar opleiding kreeg ze nieuwe inzichten in het optimaliseren van de gezondheid op basis van een plantaardig voedingspatroon. Ze vervangt nu bijna alle dierlijke producten door de plantaardige versies.
Dhawli ondersteunt patiënten met een burn-out via aangepaste voeding. Door het geven van de juiste eiwitten op de juiste tijdstippen in combinatie met een lage glycemische index, worden de gelukshormonen dopamine en serotonine geproduceerd. Daardoor voelen mensen zich op korte termijn (1-2 weken) al een stuk energieker en fitter!
Chris Van Gaver, onze menopauzeconsulente, is nu ook van start gegaan als Evocircadian coach. Door deze vernieuwing zal Chris volgens de evociracadian principes dames en koppels nog beter begeleiden door de verschillende fasen van de menopauze. Verder is haar aanbod ook uitgebreid met werkgerelateerde workshops of presentaties: preventie ziekteverzuim tijdens de menopauze, hoe ‘in balans’ je carrière verder zetten. De workshop is bedoeld voor vrouwen die menopauzale klachten ervaren tijdens hun werk en daardoor niet functioneren zoals ze zouden willen. Bedrijfsleiders, HR, preventie verantwoordelijken, …die in aanraking komen met vrouwen rondom de overgang/menopauze, krijgen informatie en adviezen. De workshop biedt tools aan om klachten op te lossen, te verminderen en/of te voorkomen en zal leiden tot minder werkverzuim en een gunstiger werkklimaat. Verder biedt Chris ook interactieve workshops (vanaf 8 deelnemers) aan. Dit kan zowel in de praktijk als op verplaatsing.
Chris is erg gemotiveerd om het taboe rond de menopauze te doorbreken. Hiervoor zet ze zich dagelijks basis in. Vorig jaar schreef ze verschillende artikels, onder meer voor Libelle, organiseerde ze mee het menopauzecafé waaraan 120 dames deelnamen en maakte ze deel uit van het deskundigenpanel over de menopauze op de boekenbeurs. Verder schrijft zij op regelmatige basis contents voor het online magazine www.gezond.be. In het “Plus magazine” van maart beantwoordt Chris vragen van lezers rond de menopauze. Ze werkte mee aan een brochure voor vrouwen die op een kunstmatige manier (bv door oncologie) in de menopauze gekomen zijn (i.s.m. Klina, St Jozef Zoersel).
Klinisch psycholoog Caroline Letchfield werkt vanuit het cognitief-gedragstherapeutisch kader. Zij volgt hiertoe een postgraduaat aan de Universiteit Gent. Naast individuele sessies werkt Caroline aan een psycho-educatief programma voor preventie van stress en burn-out op de werkvloer.
Psychotherapeut Sophie De Somer biedt nu ook partnerrelatietherapie aan. Vanuit de systeemtheorie wordt er naar het paar gekeken. We nemen de tijd om stil te staan bij de moeilijkheden die de partners ervaren maar ook bij datgene wat hen juist verbindt. Op deze manier proberen we de negatieve spiraal te doorbreken en vooruit te blikken. Paren maken vele levensfases mee en moeten dan ook steeds samen groeien en met verandering leren omgaan. Hiermee helpt Sophie hen graag verder.
Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u in ons stelt!