Chris Van Gaver, Menspauzeconsulent en kinderwensconsulent, gaf een interview aan Viva. Hier kan je alvast het resultaat lezen:
Als je op een of andere manier bezig bent met zwanger (proberen te) worden, of je maakte een zwangerschapsverlies mee, kan je terecht bij een kinderwensconsulent. We spraken met Chris, zij werkte jarenlang als vroedvrouw en is nu kinderwens– en menopauzeconsulent in het multidisciplinair centrum CURA in Brasschaat.
Waarom startte je als kinderwensconsulent?
“Vanuit mijn ervaring als vroedvrouw weet ik dat zwanger worden en blijven niet zo evident is. 1 op de 6 koppels in België heeft problemen met zwanger worden en 1 op de 7 maakt een zwangerschapsverlies mee. Als je die cijfers kent, ken je ook meteen mijn motivatie. De problematiek van ongewilde kinderloosheid heeft een diepgaande impact op de vrouw, het koppel, relatie, seksualiteit, werksituatie, sociale omgeving … In de praktijk is er ruimte voor emoties, mensen zijn hier geen nummer maar kunnen zichzelf zijn.”
Wat mogen mensen verwachten?
“Ik bied mensen tools aan om te leren omgaan met hun kinderwens, ik tracht balans te brengen in draaglast en draagkracht door oefeningen, gesprekstherapie, thuisopdrachten … Dat kunnen ze dan toepassen als ze bijvoorbeeld zitten te wachten in een wacht kamer of bijvoorbeeld slecht nieuws gekregen hebben. Maar info geven rond bijvoorbeeld fertiliteitsbehandelingen, adoptie, pleegouderschap, donorconceptie zit ook in mijn takenpakket. Aan de hand van een hulpvraag stellen we een begeleidingstraject op. Al gebeurt het bij kinderwenscliënten regelmatig dat we een traject niet helemaal kunnen volgen zoals we hadden vooropgesteld. Om een voorbeeld te geven, ik werkte met een koppel rond een nieuwe invulling van hun kinderwens. Tot ze terugkwamen en zwanger bleken te zijn. Natuurlijk moet je alles dan omgooien en nieuwe thema’s aanpakken.”
Het is niet omdat iemand uiteindelijk zwanger is dat alle zorgen voorbij zijn, bedoel je?
“Absoluut niet. Mensen denken vaak ‘Nu heb je wat je zo graag wil, nu moet je wel op een roze wolk zitten’. Maar dat is het niet altijd zo. Mensen blijven met angsten, twijfels en onzekerheid zitten. Ze hebben dikwijls een lange weg afgelegd, dat vergeet je niet zomaar. De begeleiding wordt in zo’n situaties misschien minder intensief, maar kan er soms wel nuttig zijn.”
Wordt er makkelijk over een fertiliteitstraject gepraat?
“Niet echt, er rust nog een taboe op. Al is er wel een kentering aan de gang. Het wenskoppel kan er wel met mensen uit hun omgeving over praten maar meningen en commentaren kunnen anders en hard zijn. Het is meestal makkelijker om er met iemand over te spreken die verder van hen af staat. Ik hoor ook regelmatig van mensen dat ze vervelende vragen krijgen. Daarom is het belangrijk dat koppels aangeven of en op welke manier ze er over willen praten (grenzen stellen). Heterokoppels zetten ondertussen al sneller de stap, holebikoppels of bewust alleenstaande moeders zie ik (voorlopig) minder vaak. Zij komen met heel andere vragen en botsen ook op andere problemen. Homokoppels moeten op zoek naar een draagmoeder of adoptie, dat zijn zeker geen gemakkelijke zaken. Voor praktische info kunnen ze bij mij terecht. Eigenlijk probeer ik kinderwensouders te begeleiden in het hele traject. Ik geef ze allerlei informatie en ondersteun ze in het maken van keuzes. Wij zullen dat nooit voor hen doen, maar we bieden wel alle hulp om een weloverwogen en juiste keuze te maken.”
Wenst u graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met Chris of maak een afspraak.