Ondanks we de piek van de tweede golf waarschijnlijk achter ons hebben kan de weg naar een normaal leven nog lang zijn. De cijfers gaan dan wel weer de goede kant op, we zitten nog een tijd vast aan de huidige maatregelen. We doen met zijn allen ons best om deze goed te volgen, toch is er een voelbaar verschil nu. De fut is eruit, de berg lijkt groter. De dagen zijn korter, donkerder en natter en het is moeilijk om ons in deze situatie flexibel te blijven opstellen. Ieder van ons, jong en oud, wordt geconfronteerd met de nodige uitdagingen om het te blijven volhouden.
Dus hoe pak je dit nu aan? Hoe slaan we ons er weer doorheen?
Onze hulpverleners delen graag enkele adviezen om deze moeilijke periode het hoofd te bieden, met aandacht voor lichamelijk welzijn, mentaal welbevinden, ontwikkeling en voeding. We hopen je met deze tips enige houvast te kunnen bieden. Veel succes!
Tip 1: Beweeg! Heel wat sportactiviteiten zijn afgelast, we mogen niet meer zomaar alles doen. Toch heeft beweging een erg positief effect, niet alleen op ons lichamelijk welzijn, maar ook op onze gemoedstoestand. Beweeg je doorgaans weinig? Zoek het niet te ver; ga naar de bakker met de fiets of wandel een blokje om terwijl de kinderen steppen,..
Tip 2: Praat! Het is niet altijd rozengeur en manenschijn. Iedereen zit in deze situatie (je kan het uiteraard anders beleven). Soms is het gewoon fijn om even te ventileren tegen je vrienden. Je ervaart hierdoor dat je niet alleen bent, je kan leuke ideeën voor activiteiten uitwisselen of gewoon al eens bijpraten aan de telefoon.
Tip 3: Leuke activiteiten nodig voor de kinderen nu de herfstvakantie met een week verlengd is? Klik hier en kijk welke tips onze kindercoach geeft.
Tip 4: Blijf je vanuit thuis werken? Bouw een dagstructuur in die voor jou werkt. Baken je werk- of schooltijd af. Besteed hierbij ook aandacht aan voeding, beweging, sociaal contact en slaap. Een goede slaap is erg belangrijk. Tracht hetzelfde moment van opstaan aan te houden en vermijd te veel prikkels in het laatste halfuur voor het slapengaan (televisie, iphone,…).
Tip 5: Gezonde voeding. Wondermiddelen zijn er niet, maar een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan wel helpen om onze weerstand op te bouwen en te onderhouden.
- Drink voldoende, dit wil zeggen minstens 1,5 liter water.
- Eet elke dag 300 g groenten. Vind je dit veel bij de warme maaltijd? Voeg dan wat groenten toe aan de broodmaaltijd als broodbeleg, een salade of soep.
- Eet 2 à 3 stukken fruit per dag. Fruit is ideaal als tussendoortje of dessert van de maaltijd.
- Kies voor volkorenproducten, ze zorgen voor een lager verzadigingsgevoel.
- Eet dagelijks een handvol noten.
- Beperk je inname van dierlijke proteïnen (vlees, gevogelte, gevogelte, eieren en zuivelproducten) en investeer in plantaardige proteïnen (peulvruchten, granen, sojabonen, noten, zaden,..)
- Kies voor vetten met een goede vetzuursamenstelling.
- Gebruik niet te veel zout, suiker- of vetrijke voeding
Heb je geen zin om vaak naar de winkel te gaan in deze omstandigheden? Maak dan een weekplanning op. Op deze manier kan je in één keer gezonde voeding voor verschillende dagen meebrengen.
Tip 6: Bescherm je tegen een overload aan informatie. Let op dat je niet constant op verschillende kanalen het nieuws volgt. Probeer dit te beperken tot maximum 2 maal per dag en kies een kanaal met kwalitatieve informatie.
Merk je op dat het toch moeilijk blijft lopen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij bieden graag een luisterend oor en zoeken mee naar mogelijke oplossingen. Jouw hulpverleners blijven steeds bereikbaar zowel in de praktijk als online. Blijf in deze moeilijke tijd investeren in je lichamelijk en mentaal welzijn.
psychologie, corona, therapie, therapeut, psychologen, hulpverlening, zorg, brasschaat, schilde, zoersel, kapellen, ekeren, malle, westmalle, oostmalle, schoten, wijengem, s’gravenwezel, osteopathie, stressreductie, relaxatie, mindfullness, loopbaanbegeleiding, logopedie, burn-out, voedingsadvies, voedingsdeskundige, diëtiste, diet, gezondheid, kinesietherapie, faciatherapie, ontwikkeling, groei, tips