Druk op partnerrelaties en gezinnen

De druk op onze relaties staat vaak erg hoog. De verwachtingen vanuit de maatschappij om diverse rollen succesvol te vervullen zijn hoog gespannen en de drang om eraan tegemoet te komen is groot. Je moet een goede vader of moeder zijn en ervoor zorgen dat je kinderen niets te kort komen. Dit wil zeggen dat je hen op tijd aan de schoolpoort gaat halen, aanwezig bent bij de hobby’s, ze wegbrengt naar verjaardagsfeestjes, op een constructieve manier omgaat met hun en jouw emoties… Hiernaast bouw je ook een carrière uit waar je kan doen wat je graag doet en ook hier liggen de verwachtingen hoog. Je werkt met deadlines, je werkt met mensen, doet soms wel eens overuren,… ook trachten we ons sociaal leven draaiende te houden. Het is fijn om met vrienden en familie iets te gaan doen en het is ook belangrijk om hier tijd voor te maken. Verder zijn we ons ook steeds meer bewust van onze gezondheid. Een gezond lichaam zorgt ervoor dat we ons goed voelen.  We proberen dan ook evenwichtig te eten door vers te koken, af en toe te gaan sporten,… Tot slot hebben vele mensen ook nog eens een hobby of zijn lid van een vereniging. Hier gaan ze wekelijks naar toe om te ontspannen.

En waar staat onze partner in heel dit verhaal? Door de weinige tijd en energie die overblijft bestaat het gevaar naast elkaar te beginnen leven. Hoewel het ogenschijnlijk lijkt alsof jullie het perfecte gezin en/of koppel zijn, voelt dit niet altijd zo aan. Je kan het gevoel krijgen dat je ellenlange lijstjes afwerkt van zaken die je moet doen (ook al zijn dit soms fijne dingen). Je partner is er dan wel bij, als je dan gezellig met vrienden gaat eten maar eigenlijk zijn jullie dan ook niet bezig met elkaar. En voor dat heerlijk etentje was het een gehaast om op tijd van het werk te zijn, de kinderen te gaan halen en af te zetten bij de oppas. Je voelt het al aan, ook dan is de druk er.

Aan een relatie moet gewerkt worden. Er moet tijd voor elkaar worden gemaakt zodat je als koppel ook kan groeien. Want als er bij één van de partners iets verandert zorgt dit automatisch voor een verandering in het hele gezin. Wanneer mama promotie maakt zal ze langer moeten werken waardoor papa de kinderen van de opvang zal moeten halen. Of als papa begint te trainen voor de marathon kan hij op zondag niet meer mee ontbijten zoals de kinderen wel gewoon zijn. Het leven staat nooit stil. Als koppel en als gezin moet je hier ook flexibel mee omspringen en dit is niet altijd zo evident. 

De druk van ons leven weegt dan ook op de relatie. De stress van de dagdagelijkse dingen (en ook vaak van uitzonderlijke gebeurtenissen) neem je mee naar huis en dit kan zorgen voor frustraties en conflicten. Het is dan erg belangrijk om met elkaar te blijven communiceren, frustraties te uiten en niet op te kroppen. Wanneer frustraties zich blijven opstapelen kan de bom wel eens ontploffen. Door tijd voor elkaar te maken en open te communiceren kan je dit vermijden. Verwachtingen expliciet maken, uitspreken, onderbouwen waarom dit belangrijk is voor jou is belangrijk. Enkel zo kan er ook rekening mee gehouden worden. We gaan er te vaak vanuit dat onze partner wel weet wat we bedoelen of wat we willen. Hoe langer we samen zijn, hoe beter de partner dit ook kan inschatten. Toch zal zelfs onze partner niet alles bij het rechte eind hebben als het over onze behoeftes gaat. Sommige signalen gaan verloren of worden niet begrepen. Soms veranderen je behoeftes ook wel eens. Je krijgt dan nieuwe ideeën over wat je wil.  Door dan te zeggen wat je graag wil kan je heel wat conflicten uit de wereld helpen.

Indien je merkt dat je hierop vastloopt en wel ondersteuning kan gebruiken, kan je steeds een afspraak maken bij onze partnerrelatietherapeut, Sophie De Somer of Elke Rogmans. Voor gezinnen kan u ook terecht bij Nathalie Mouton. Ze kijken graag wat ze voor jullie kunnen betekenen