Tijdens de overgang en de menopauze neemt de aanmaak van oestrogeen en progesteron geleidelijk af. Als deze hormonen niet meer in de eierstokken aangemaakt worden, moet je lichaam op zoek gaan naar een alternatief want ook na de menopauze heeft het lichaam nog een hoeveelheid oestrogenen nodig.
Vetweefsel neemt deze taak voor een stukje over. Ze produceren oestrogenen en slaan ze op in de vetcellen, meestal ter hoogte van de buik. Op deze manier legt het lichaam in het vetweefsel van de buik een kleine reserve van hormonen aan. Het zorgt ervoor dat je minder overgangsklachten ervaart en het beschermt je tegen mogelijke gezondheidsrisico’s ten gevolge van de menopauze. Let op, het gaat hier over een beperkt buikje. Een dikke buik is zeer ongezond, het visceraal vet gaat dan rond je organen zitten en staat rechtstreeks in verband met ziekten van hart- en bloedvaten, diabetes type 2, Alzheimer en borstkanker.
Kan je een overgangsbuikje voorkomen?
Het is niet realistisch om je lichaam rond de periode van de menopauze te vergelijken met het lichaam dat je had rond je 25e. Het is wel belangrijk dat je vanaf je 40-45 je leefstijl (voeding, beweging, mindset) al begint aan te passen aan de nakende veranderende hormoonhuishouding. Als je wacht tot je al een dikkere buik hebt, ben je te laat.
Menopauzeconsulente Chris Van Gaver begeleidt vrouwen voor en in de menopauze.