Eetbuien tijdens Corona COVID-19

De uitbraak van het coronavirus COVID-19 zorgt ervoor dat we allen in ons kot moeten blijven. Dit kan veel triggers teweeg brengen om meer te gaan eten of zelfs eetbuien te hebben. Voor anderen kan het net een periode zijn met minder triggers en dus minder moeilijke eetmomenten. Ik bekijk graag even beide situaties.

Triggers

Sommigen onder jullie moeten verplicht thuis werken of minder werken, anderen blijven thuis met de kinderen en zorgverstrekkers kloppen extra werkuren. De huidige situatie kan veel veranderingen teweeg brengen in je dagelijkse ritme en kan nieuwe of oude patronen naar de oppervlakte brengen. Misschien herken je jezelf in onderstaande triggers.

  • Meer tijd om te eten (tussendoor)
  • Frustratie
  • Weinig me-time
  • Minder (adem)ruimte voor jezelf thuis
  • Vaker in de buurt zijn van eten
  • Meer tijd om eten te bereiden
  • Verveling
  • Angst en onzekerheid
  • Vermoeidheid

Bewust worden van je triggers is de allereerste stap om los te komen van je eetbuien. Als je je niet bewust bent van wat de onderliggende oorzaken en triggers zijn van je eetgedrag, kan je ook niet tot verandering komen. Die bewustwording kan erg confronterend zijn, maar ook erg hulpvol. Als je weet waar het schoentje wringt, dan is de volgende stap om iets te doen aan die trigger. Als je het gevoel krijgt dat je weinig me-time hebt, dan kan je dit bespreken met je huisgenoten en afspraken maken zodat je bijvoorbeeld een uur alleen thuis bent als de rest gaat wandelen of andersom.

Nieuwe kansen

Ik geloof erin dat dit virus nieuwe kansen biedt om stappen te zetten richting nieuwe doelen, of oude doelen waar je nooit stappen voor hebt ondernomen. Het is misschien wel de moment om aan de slag te gaan met een nieuw leef-, eet- en beweegpatroon. Even experimenteren met een nieuw ritme om na de crisis te integreren in je dagelijkse leven.

Hierbij is het wel héél belangrijk om een ritme te vinden dat bij je past. Zelf heb ik ondervonden dat ik het heel fijn vind om elke ochtend te bewegen en ’s avonds nog een wandeling te maken. Dat zou ik graag willen behouden eens de lockdown achter de rug is. Maar hoe zit het met jou? Heb jij al geprobeerd wat werkt voor jou? Wanneer wil jij graag bewegen en wat voor soort beweging doe je graag? Kan je er ook voor zorgen dat je vanuit een plezierige intentie voor jezelf gaat bewegen? Wat doet het met je lichaam?

Als je op zoek wil gaan naar een eetpatroon dat werkt voor jou is het wel goed om even te kijken naar wat je kan volhouden in je nieuwe ritme. Ik vind het erg prettig om ’s middags warm te eten en dat wil ik ook graag aanhouden na de lockdown. Heb jij al eens stilgestaan bij wat je graag eet? Hoe vaak wil je dat eten? Hou je van variatie of liever een vaste structuur? Hoeveel eten heb je eigenlijk écht nodig en kan je experimenteren met je verzadigingsgevoel? Welke voeding voelt het meest comfortabel aan voor je lichaam?

Doe wat goed voelt voor jou! Neem deze kans om op zoek te gaan naar patronen die goed voor je werken en onderliggende triggers aan te pakken.

SUCCES!

Heeft u nog vragen? Dan kan u steeds terecht bij onze diëtiste Dhawli voor meer info.