EMDR, oftewel Eye Movement Desensitisation and Reprocessing, verwerft meer en meer naamsbekendheid bij het grote publiek mede dankzij reportages en soaps op de televisie. De therapie, die eind jaren ’80 werd ontwikkeld door Dr. Francine Shapiro, is ondertussen in tal van studies de beste behandeling voor trauma gebleken. De meeste mensen kennen EMDR omwille van de typische methodiek van de snelle oogbewegingen.
Hoewel er een sterke link wordt gemaakt tussen EMDR en trauma is EMDR zeker niet enkel toepasbaar bij traumapatiënten. Integendeel. Uit een studie van 2016 blijkt bijvoorbeeld dat EMDR een sterke meerwaarde kan betekenen voor patiënten die aan een depressie lijden. Depressieve patiënten die EMDR volgden bovenop de standaardbehandeling voor depressie, maakten veel minder kans op herval nadien. Maar ook bij angst en verslaving tonen reeds heel wat studies aan dat EMDR een veelbelovende behandeling is voor deze problematieken.
EMDR kan dus zowel een behandeling op zichzelf zijn als een aanvulling op andere behandelingen. Dit bij heel wat verschillende problemen. Tegelijk is het ook niet altijd de beste optie. Bij EMDR wordt gewerkt met onverwerkte herinneringen of gebeurtenissen. Deze hoeven niet altijd onderliggend te zijn aan een problematiek. Om te weten of EMDR voor jou een optie zou zijn, overleg je dit best met je eigen hulpverlener.
Heb je graag meer informatie? Bezoek dan de website van EMDR Belgium of neem contact op met onze EMDR-therapeut Tom Vanderschoot (tom@cura-mc.be of 0486 58 86 68).