Heb je last van een opgeblazen gevoel, een wisselend ontlastingspatroon, diarree, constipatie, misselijkheid, boeren, winderigheid, vermoeidheid, …? Dan hoor jij misschien bij de 10 à 20% van de bevolking die te kampen heeft met het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Bovenstaande klachten kunnen ook voorkomen bij mensen met andere darmaandoeningen. Het is belangrijk eerst een arts te raadplegen om andere zaken uit te sluiten. Ook om deze reden wordt het FODMAP-dieet enkel opgestart na voorschrift van jouw (huis)arts of specialist.

De exacte oorzaak van PDS is nog steeds niet bekend. Een drukke levensstijl, angst, stress, … zijn verschillende factoren die wellicht een rol spelen in het ontstaan van de klachten. Laat dit nu net factoren zijn waarmee we in onze huidige maatschappij regelmatig geconfronteerd worden.

Jammer genoeg bestaat er tot op heden nog geen behandeling om PDS te genezen. Wel kan een verandering in levensstijl en voeding helpen om de klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat het FODMAP-dieet effectief is bij 75% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom. Diëtiste Jolien specialiseerde zich in het FODMAP-dieet en zal samen met jou de verschillende fasen doorlopen.

Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen voor meer informatie.

Maak een afspraak in Zoersel Maak een afspraak in Brasschaat