Een depressie is een tamelijk vaak voorkomende psychische aandoening. Ongeveer 1 op de 7 mensen krijgt ermee te maken in zijn of haar leven. Gelukkig zijn er vandaag de dag tal van behandelingen die hun goede werking bewezen hebben en die je er stilaan weer bovenop kunnen helpen. We spreken dan voornamelijk over medicatie (antidepressiva) en therapie (voornamelijk cognitieve gedragstherapie).
Echter, heel wat mensen geraken vroeg of laat toch opnieuw in een depressie. Uit de cijfers blijkt dat 50% van de mensen die een eerste depressie doormaken later opnieuw depressief worden. Wanneer je reeds 3 depressies hebt doorgemaakt stijgt de kans zelfs tot 90% om opnieuw depressief te worden. Hoe kan dit dan? Vaak begint het al bij aanvang van de behandeling. Men wil “terug de oude worden”. Men wil zo snel mogelijk opnieuw bergen verzetten en voor iedereen klaar staan. Te vaak wordt voorbijgegaan aan de vraag of deze levensstijl misschien niet een stukje heeft bijgedragen aan het ontstaan van de problematiek in eerste instantie.
Vergelijk het een beetje met de metafoor van een ijsberg. Tijdens de behandeling van een depressie wordt te vaak enkel stilgestaan bij het topje van de berg dat boven water drijft. Er wordt hard gewerkt om dit stukje te ontdooien en wanneer men hierin is geslaagd lijkt alles weer prima te gaan. Iedereen gelukkig. Echter, structureel is er niets veranderd. De grote berg onder water is er nog steeds. En er bestaat dus een reëel risico dat er binnen de kortste keren ook weer een stuk boven water komt.
Aandacht voor een depressie stopt niet na de behandeling. Ook nadat depressie in remissie is ligt er werk op de plank. Tijd om eens goed na te denken over hoe je in het leven staat en of dat eigenlijk wel is wat je wil. Is het wel gezond voor je zo? Dit vormt vaak de kern van wat men ‘hervalpreventie’ noemt. En wat blijkt? Het werkt! Het aanbieden van hervalpreventie doet het risico op herval op de lange termijn met wel 29% dalen. Dit brengt het risico om opnieuw depressief te worden na een eerste depressie op 21% in plaats van 50%. Een forse verbetering!
Het is dus van groot belang om verder te kijken dan de symptomen die zich op het moment van de depressie zelf tonen: het topje van de ijsberg. Vaak zit er heel wat onder. De depressie is er meestal niet vanzelf gekomen. Hieraan mag men niet te snel voorbij gaan. Voldoende tijd nemen om je leven eens onder de loep te nemen, ook wanneer het op het eerste zicht misschien niet meer nodig lijkt, kan het lonend zijn op de langere termijn.
Kamp je met depressieve symptomen? Bij Multidisciplinair Centrum Cura kan je terecht bij een team van klinisch psychologen en psychotherapeuten die jou de inzichten en handvaten kunnen bieden om je depressie te lijf te gaan. Hier vind je een overzicht van ons psychotherapeutisch aanbod. Zowel kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen kunnen bij ons terecht. Maak een afspraak.