Wist je dat 10 à 20 % van de bevolking last heeft van het prikkelbare darm syndroom (PDS)?
De exacte oorzaak van PDS is nog steeds niet bekend. Een drukke levensstijl, angst, stress, … zijn verschillende factoren die wellicht een rol spelen in het ontstaan van de klachten.
Veel voorkomende symptomen zijn: pijn, opgeblazen gevoel, wisselend ontlastingspatroon, diarree, constipatie, abnormale vorm van ontlasting, misselijkheid, boeren, vermoeidheid, winderigheid, …
De klachten zijn meestal van lange duur maar kunnen ook tijdelijk voorkomen. Ze hebben een duidelijk effect op de kwaliteit van leven.
Bovenstaande klachten kunnen ook voorkomen bij mensen met andere darmaandoeningen zoals coeliakie (glutenintolerantie), colitis ulcerosa, darmkanker, … Stel dus zelf geen diagnose maar raadpleeg een arts.
Jammer genoeg bestaat er geen behandeling om PDS te genezen. Wel kunnen een verandering in levensstijl en voeding helpen om de klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat het FODMAP-dieet effectief is 75% van de mensen met PDS. Dit dieet werd ontwikkeld door wetenschappers aan de Monash Universiteit in Melbourne, Australië.
FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen.
Het zijn kleine moleculen die slecht of niet worden opgenomen in de dunne darm waardoor ze onverteerd in de dikke darm terecht komen. FODMAP’s trekken vocht aan waardoor de darmen uitzetten. Dit kan aanleiding geven tot diarree. Bovendien zijn deze onverteerbare koolhydraten een voedselbron voor de darmbacteriën. Bij gisting komen er gassen vrij. Door het aanwezige vocht en de gassen verhoogt de druk met buikklachten tot gevolg.
Door producten met FODMAP’s te beperken in de voeding komen er minder van deze moleculen in de dikke darm terecht en nemen de klachten af.
Hieronder een voorbeeld van enkele voedingsmiddelen die FODMAP’s bevatten.
Het FODMAP-dieet bestaat uit verschillende fasen
De eliminatiefase duurt 2 tot 6 weken en dient om de klachten te verminderen en de darmen tot rust te laten komen. Gedurende deze fase is het belangrijk alle FODMAP-rijke voedingsmiddelen te vermijden.
Tijdens de herintroductiefase wordt onderzocht welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. De FODMAP’s worden één voor één gecontroleerd en in kleine hoeveelheden terug aan uw voeding toegevoegd. Het is enorm belangrijk om deze voedingsmiddelen na de eliminatiefase terug te herintroduceren omdat de voeding anders te eenzijdig en onevenwichtig wordt.
In de laatste fase, de way-of-life-fase, worden de resultaten van de herintroductiefase bekeken en wordt er een persoonlijk advies opgesteld. Enkel FODMAP’s die klachten veroorzaken dienen vermeden te worden en de persoonlijke tolerantiegrens moet gerespecteerd worden.
Het FODMAP-dieet is een ingewikkeld en streng eliminatiedieet dat door een gespecialiseerd diëtist begeleid moet worden. Anders kunnen er tekorten of dieetfouten optreden.
Bij onze diëtiste kunt u terecht om het FODMAP-dieet te volgen. Onze praktijk is ook vlot bereikbaar vanuit schilde, west-malle, oost-malle, wijnegem,… Voor meer info mail naar info@cura-mc.be.