Nieuwe gewoonten aanleren: hoe de kans op succes verhogen?

Elk jaar opnieuw hebben de meesten onder ons er wel; goede voornemens. En ook in tijden van corona worden we geconfronteerd met allemaal nieuwe handelingen die we zouden moeten stellen. Zoals velen onder ons ook al aan den lijve hebben ondervonden, is het aanleren van nieuwe gewoonten makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe pak je het aan om de kans op succes zo groot mogelijk te maken?

Motivatie

Zoals zo vaak het geval is bij het aanleren en blijven stellen van nieuwe gewoonten is motivatie een sleutelbegrip. Wanneer er geen interne eigen motivatie is om bepaald gedrag aan te leren is de kans op succes vaak gering. Het is daarom van groot belang om na te denken over wat er voor jou inzit om deze nieuwe gewoonte aan te leren. Wat heb jij erbij te winnen, zowel op korte als op langere termijn? Maar ook, wat heb jij er misschien bij te verliezen? Wat is er voor jou vervelend aan het uitvoeren van dit nieuwe gedrag? Schrijf dit allemaal best op een blad papier of noteer het op je computer. Dit maakt het overzichtelijk. Probeer te kijken hoe je de voordelen meer onder je eigen aandacht kan brengen. Wat kan je doen om de nadelen te verzachten of om er misschien zelfs met een creatieve twist een voordeel van te maken?

Structuur en planning

Belangrijk om nieuwe gewoonten aan te leren is een duidelijke structuur en planning. Als het vaag is wanneer je wat gaat doen, dan blijft resultaat vaak uit. Denk maar aan die keren dat je tegen iemand zei: “ik zal dat ergens deze week wel eens doen”. Wanneer is het de bedoeling dat je de nieuwe gewoonte gaat stellen? Op welke momenten is het belangrijk? Het is vaak makkelijker om een nieuwe gewoonte te leren als we deze koppelen aan een reeds bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld, als je de gewoonte hebt om altijd als eerste je smartphone te nemen wanneer je weer in de auto bent gestapt na inkopen te doen, dan kan je voor jezelf een nieuwe regel maken zoals: “telkens voor ik mijn smartphone neem, ontsmet ik mijn handen”. Ongetwijfeld zullen er momenten zijn dat je het vergeet, maar vaak ben je toch sneller met een nieuwe gewoonte weg op deze manier.

Beloon jezelf

We staan er misschien niet bij stil maar ook als volwassenen zijn wij erg gevoelig voor beloningen. Wie voelt niet een glimlach verschijnen wanneer je baas je een complimentje geeft over het prachtige werk dat je hebt geleverd? Beloningen zijn een krachtig middel wanneer we bepaald gedrag meer willen vertonen. Zorg er dan ook voor dat je jezelf beloont wanneer je in je opzet slaagt. Dat kan eenvoudig door jezelf even toe te spreken: “Yes! Ik heb eraan gedacht!”. Of bijvoorbeeld door te denken aan de positieve gevolgen van je nieuwe gedrag zoals “dankzij het feit dat ik mijn mondmasker ophad bij het bezoek aan oma zal ik haar niet besmet hebben”.

De aanhouder wint

Kortom, nieuwe gewoonten aanleren loopt meestal niet van een leien dakje. Het vraagt veel tijd en energie en we worden onvermijdelijk met foutjes en teleurstelling geconfronteerd. Echter, door aandacht te hebben voor je motivatie, een duidelijke planning of structuur te voorzien én jezelf regelmatig te belonen kan je de kans op succes aanzienlijk verhogen. Hou vooral vol. Zoals het gezegde aangeef ‘de aanhouder wint!’

Kan je hierbij extra ondersteuning gebruiken? Neem gerust contact op met onze therapeuten. Bekijk hier wat ze voor jou kunnen betekenen.

psycholoog, psychologie, therapie, psychotherapie, klinisch psycholoog, hulp, zorg, hulpverlening, groei, ontwikkeling, gedragstherapie, verandering, therapeut, zoersel, brasschaat, kapellen, ekeren, merksem, schoten, wijnegem, schilde, stabroek, vlimmeren, hoogstraten, malle, oostmalle, westmalle, halle