Je levensstijl als medicijn: prof deelt zeven levensbelangrijke lessen om gezond oud te kunnen worden

Ik ben Andrea, klinisch psycholoog en stress- & burn-out deskundige. Ongeveer een jaar geleden ontmoette ik Reginald Deschepper, auteur van het boek ‘Je levensstijl als medicijn’, toen hij samen met Leen Claessens een workshop gaf rond langer leven met meer energie. Als burn-out coach ontmoet ik iedere dag cliënten die aantonen dat een verbetering in hun levensstijl een enorme impact heeft op hun welbevinden en energieniveau. Dit blijkt een cruciaal wapen te zijn tegen overspannenheid en burn-out.

We leven gemiddeld langer dan ooit tevoren en beschikken over ongekende mogelijkheden op allerlei gebieden zoals geneeskunde, technologie, voeding, sport, ontspanning… Toch hangt er een schaduwzijde over deze optimistische vaststelling: tijdens dat lange leven krijgen we namelijk ook te maken met een ziektetraject dat steeds langer wordt, en waarbij we voor de behandeling steeds meer een beroep moeten doen op meer geneesmiddelen, chirurgie en andere medische spitstechnologie.

Het patroon hierbij is doorgaans vrij voorspelbaar. Ons lichaam is bijzonder veerkrachtig en in staat om allerlei fouten te herstellen die onder meer het gevolg zijn van onze levensstijl. Daarom merken we er nauwelijks iets van als we verkeerd eten, te weinig bewegen, constant onder stress staan of te weinig slapen. Meestal duiken de eerste ongemakken van een ongezonde levensstijl pas decennia later op. Vaak vrij onschuldig, met een klein probleempje waar we amper iets van merken, en als normaal beschouwen maar waarvoor de dokter toch een pilletje voorstelt.

En voor je het weet, hang je ‘voor de rest van je leven’ vast aan de medicijnen. Na enige tijd volstaan al die pillen niet meer, en wordt een ingrijpendere behandeling voorgesteld. Een openhartoperatie bijvoorbeeld, om hart- en vaataandoeningen te behandelen.

Uiteindelijk krijgen chronische aandoeningen ons toch te pakken, met een zware impact op onze levenskwaliteit als gevolg. Velen zien ouderdom dan ook als een schrikbarende periode waar ze liever niet te veel aan denken.

Chronische ziektes manifesteren zich meer en meer op jongere leeftijd

Het probleem zal bovendien in de toekomst helaas alleen maar erger worden, omdat de chronische ziekten die we nu als typische oudersdomsziekten beschouwen, zich op steeds jongere leeftijd beginnen te manifesteren. Voor het eerst zijn er nu ook aanwijzingen dat de levensverwachting, die gedurende de voorbije eeuwen onafgebroken steeg, stagneert en bij bepaalde bevolkingsgroepen zelfs daalt. Meer en meer experts trekken aan de alarmbel en vrezen dat de huidige generatie jongeren weleens de eerste kan zijn die minder lang zal leven dan hun ouders. De vraag is dan ook: hoe kunnen we in de wereld van vandaag gezond en gelukkig leven?

Het boek ‘Je levensstijl als medicijn’ is een poging om die kennis en wijsheid te vertalen naar concrete toepassingen om onze gezondheid en welbevinden op het goede spoor te krijgen.

Blue zones

Zoals in bepaalde regio’s, de zogenaamde blue zones, worden mensen wél oud en ze blijven tot op hoge leeftijd gezond, actief en gelukkig. Ligt alles dan niet vast in onze genen? Nee, zo leert de vrij recente wetenschap van de epigenetica ons: we kunnen bepaalde slechte genen ‘uitschakelen’ en goede genen ‘aanzetten’. Hoe? Gewoon door de juiste levensstijl keuzes te maken.

7 belangrijke pijlers

In het boek van Reginald De Schepper komen er zeven pijlers aan bod: Minder stress, voldoende beweging, gezonde voeding, voldoende sociaal contacten, goede slaap, een gezonde omgeving en positieve mindset.

Van sommige pijlers, zoals gezonde voeding en voldoende beweging, is allang geweten dat ze belangrijk zijn. Toch blijft het verbazen welke grote effecten je kunt bereiken door op dat gebied eenvoudige, gezonde keuzes te maken. Bij de andere pijlers zullen veel lezers wellicht nog meer verrast zijn over de impact ervan op onze gezondheid. Een reden hebben om ’s morgens op te staan, of met je problemen bij iemand terechtkunnen: het zijn maar twee voorbeelden van factoren die een gigantische impact hebben op onze levensverwachting.

Een bewuste keuze maken

Met de kennis die dit boek aanreikt, kun je bewustere keuzes maken. Nee, je hoeft je niet alle plezier in het leven te ontzeggen. Zo goed als niemand zou zoiets volhouden. De kunst is om slimme keuzes te maken, waarbij kleine aanpassingen grote effecten opleveren. Dan is de kans om vol te houden veel groter.

Patiënt empowerment

Een van de principes is patient empowerment en een goede samenwerking tussen arts en patiënt. Om dat optimaal mogelijk te maken is het belangrijk om als patiënt enkele basisinzichten mee te hebben. Je vindt ze terug in de kaderstukken en kunt ze desnoods overslaan, al raden we je aan om toch door te zetten. Niet dat je jezelf hoeft om te scholen tot een medicus, maar deze info zal je wel in staat stellen om de juiste keuzes te maken om gezonder en gelukkiger te worden.

Diabetes

In het boek wordt ook ingegaan op enkele belangrijke chronische aandoeningen, waaronder diabetes. Dankzij levensstijl aanpassingen slagen meer en meer mensen erin om diabetes type 2 “om te keren”. Dat betekent dat ze alle medicatie kunnen stoppen en symptoomvrij leven. Bij diabetes type 1 ligt het anders. Daar kan men niet zonder de levensnoodzakelijke medicatie maar men kan wel door een goede levensstijl de medicatie beperken en daardoor een lang en kwaliteitsvol leven leiden. Hiervan is Charlotte het beste voorbeeld : ze heeft haar medicatie tot 75% kunnen verlagen en haar glucosewaarden zijn uitstekend.

Workshop en retreat

Op 31 maart organiseren we een workshop waar de 7 pijlers uit het boek uitvoerig worden besproken. We zetten de theorie om in praktijk zodat jij deze principes kan gaan toepassen voor een langer en gezonder leven. Inschrijven kan door een mail te sturen naar andrea@cura-mc.be.

Ook wordt er in mei en september dit jaar een retreat gegeven in Italië waar alles nog verder uitgediept wordt. Het boek van Reginald Deschepper, evenals een werkboek zal hier onderdeel van uitmaken. Voor meer info stuur een mail naar andrea@cura-mc.be.