Samengestelde gezinnen

Samengestelde gezinnen, we krijgen meer dan ooit met hen te maken.  De keuze om uit elkaar te gaan wordt sneller gemaakt dan vroeger. Wanneer ouders tot het besluit komen om een nieuwe relatie aan te gaan, hebben ze al vaak reeds kinderen, wat maakt dat kinderen er een plusmama of pluspapa bij krijgen. Dit is niet altijd zo evident en makkelijk voor het kind. Tenslotte krijgen kinderen dan te maken met vier opvoeders. Opvoeden is een heuse klus en wat in deze situatie voor het kind vooral belangrijk is, is dat het kind duidelijkheid krijgt. Maar vier opvoeders betekent ook dikwijls vier verschillende meningen, wat maakt dat deze opvoeders niet altijd op één lijn staan.

Tevens wonen kinderen vaak op twee verschillende plekken (adressen). Elk huis heeft zijn eigen regels en gewoontes. Dit zorgt ervoor dat heel wat “geregeld” moet worden. Schoolboeken moeten heen en weer. Mama woont dichter bij de hobby van zoonlief zodat hij maar tien minuten vooraf moet vertrekken, terwijl papa er een eind vanaf woont. Papa woont dan weer dichter bij school en lukt het dan wel om steeds ’s morgens op tijd op school te zijn. U merkt dan ook dat zelfs kleine zaken een zeer zorgvuldige planning en organisatie vergen. Dit betekent “het zich aanpassen” zowel voor het kind als voor de ouders.

Bij een nieuwe partner gaan wonen betekent “aftasten” wat de nieuwe gewoontes zijn. Hebben beide partners elks dan nog zelf kinderen, dan moet er ook nog eens met de gewoontes van de respectievelijke kinderen rekening gehouden worden. Dit gebeurt niet altijd even probleemloos. Er zal een evenwicht moeten gevonden worden zodat alle partijen zich goed voelen in het “nieuwe samengestelde gezin”. Binnen het nieuwe gezin zullen alle gezinsleden elkaar moeten leren kennen en misschien nieuwe gewoontes moeten creëren, waarbij iedereen zich goed voelt. Dit is een hele uitdaging!

Kinderen kunnen vaak heel moeilijk de scheiding van hun ouders verwerken. Ze hebben een woelige periode achter de rug waardoor alles plotselings veranderde. Ze hebben de ruzies en onenigheden tussen hun ouders van dichtbij meegemaakt. Het huis werd verkocht, en plots vallen de zaken die vertrouwd waren volledig weg. Kinderen zijn doorgaans zeer loyaal tegenover beide ouders. Als er dan een scheiding komt, komen ze vaak in een conflictsituatie terecht. Laat een kind niet kiezen tussen moeder of vader, maar zoek naar een oplossing waarbij iedereen zich comfortabel voelt. Meestal blijven kinderen de hoop koesteren dat het weer goed komt tussen hun ouders. Als dan een van de ouders een nieuwe relatie aangaat is dit voor het kind vaak moeilijk te aanvaarden. Het betekent een definitief einde van de relatie van hun ouders en lokt dan ook dikwijls onbegrip en boosheid uit bij het kind.

Plusmama’s en pluspapa’s hebben bovendien vaak elk hun “eigen” kinderen. De kinderen van beide partijen krijgen dan ook extra broertjes of zusjes erbij. Dit is nogmaals een enorme aanpassing voor het kind. Want nu zorgt mama niet enkel voor haar eigen kinderen maar ook voor deze van haar nieuwe partner. Dit kan jaloersheid en boosheid tot gevolg hebben. Ook het gevoel dat de stiefvaders/stiefmoeders hun echte ouders zouden willen vervangen brengt heel veel wrevel teweeg. Probeer niet de rol van de echte ouder over te nemen, maar probeer enkel een steun voor hen te zijn.

U ziet, kleine dagelijkse wrijvingen moeten opgelost worden en vragen van alle partijen veel geduld en begrip. Het is een uitdaging om de dynamiek van een gezin te veranderen, maar het kan ook veel moois opleveren. Wanneer een nieuw samengesteld gezin zich vredig heeft kunnen settelen, kunnen de gezinsleden ook samen nieuwe tradities en gewoontes uitbouwen.

Hebt u sommige van bovenbeschreven problemen ervaren in uw nieuwe gezinssituatie? Hebt u naar uw gevoel reeds heel veel geprobeerd maar botst u nog steeds op dezelfde problemen? Neem dan gerust contact met ons op en dan kijken we samen wat we voor u kunnen betekenen.