Corona, een impact op jouw seksueel welzijn?

Gaat het nu alweer over corona? Ik denk dat we het met z’n allen eens zijn dat we het hoofdstuk over de coronacrisis zo snel mogelijk willen afsluiten. En dat de opkomst van het virus ervoor gezorgd heeft dat ons leven er ineens heel anders ging uitzien. Wanneer ons maatregelen worden opgelegd schommelen we onder andere tussen online en offline, af en toe iets mogen en dan weer moeten, hoop en wanhoop, onbegrip en rebellie, verbondenheid en autonomie. We moe(s)ten ons vinden in een ‘nieuw normaal’ die verschillende uitdagingen met zich meebrengt en waar iedere persoon op zijn manier mee omgaat.

Veranderingen kunnen ook opgemerkt worden in ons seksuele gedrag en welzijn. De mate waarin en manier waarop mensen invloed van de coronacrisis op hun seksleven ervaren, hangt grotendeels af van de impact die de lockdown heeft op vier dimensies in het dagelijkse leven:

  • tijd en ruimte
  • spanning en stress
  • fysieke nabijheid
  • emotionele verbondenheid

en van de manier waarop je met veranderingen in deze dimensies omgaat. 

Het thema ‘seksualiteit’ 

In de eerste plaats betekent ‘seksualiteit’ voor iedere persoon iets anders. Het is een subjectief begrip waardoor het moeilijk te definiëren valt. Wat voor jou ‘seksualiteit’ is, wordt mede beïnvloedt door wat je denkt, voelt en wenst. Hoe we hierover denken wordt dan ook gevormd door onze opvoeding, de cultuur waarin we opgroeien, onze maatschappij, religie, …etc. Seksualiteit is iets waar we in elke fase van ons leven in aanraking mee komen, waarover we blijven leren en ervaringen over opdoen. 

In een lockdown periode en bij momenten waarop we beperkt zijn in onze vrijheid, worden we genoodzaakt om continu samen binnen te blijven, kennen we een beperking van sociale afleiding, vinden we minder tijd voor onszelf (zelfzorg), is er minder ruimte voor privacy waarover we wel eens stress ervaren. Meermaals krijg ik individuen en koppels over de vloer die met volgende vragen komen: ‘Ben ik wel normaal?’, ‘Doen we het wel goed?’ en ‘Hoe komen we hieruit als koppel?’ 

Dit toont aan dat we meer dan ooit nood hebben om te communiceren met elkaar. Om met je partner over jouw gevoelens te praten (al dan niet over seksualiteit). Gebrek aan communicatie kan namelijk tot misverstanden leiden en je het gevoel geven niet gehoord of begrepen te worden. Doorheen relaties is het namelijk belangrijk dat we moeite blijven doen voor elkaar, alsook voor jezelf. Dat je blijft waken over de balans tussen wij versus ik en jij. Praat met elkaar, en wees vooral mild en lief. Op die manier kom je dichter bij elkaar, tot verbinding. 

Een tip:

Voel jij de nood om het eens met je partner over seksualiteit te hebben? Neem hier dan ruim de tijd voor en nodig je partner uit voor een gesprek. Plan hiervoor bijvoorbeeld een rustig moment in. Start vanuit de intentie om dichter bij elkaar te willen komen. Om de ander te willen begrijpen en andersom. Bereid je goed voor en denk eens na welke onderwerpen jij graag zou willen bespreken.  Wees niet bang om je gevoelens te uiten – je kan maar zijn wie je bent en jouw gevoelens mogen er absoluut zijn. 

Loop je vast in de communicatie met je partner en wil je hier graag mee aan de slag? Dan kan je terecht bij onze relatietherapeuten in Zoersel bij Elke Rogmans of Sophie De Somer of in Brasschaat bij Lore Derveaux of Samantha Van Wellen.

Bronnen:

Marieke Dewitte, Tijjdschrift voor Seksuologie. Jaargang 45, maart 2021 (1). 

Hanneke de Graaf & Jenneke van Ditzhuijzen. 2021. Tijdschrift voor Seksuologie. Jaargang 45, maart 2021 (1).

Seks! 2017. Van Lunsen, R. & Laan, E. Prometheus Amsterdam.