In onze praktijk ontmoeten we regelmatig mensen die worstelen met vragen omtrent hun ADHD-diagnose. Vaak zijn ze als kind gediagnosticeerd en kregen ze een voorschrift voor medicatie, waarna ze de wereld werden ingestuurd. Hoewel medicatie de belangrijkste symptomen van ADHD kan verminderen, is het niet altijd de ultieme oplossing. De realiteit is dat medicatie tijdelijk de focus kan verbeteren, maar niet de chaos in het brein van iemand met ADHD aanpakt. Studies tonen zelfs aan dat volwassenen minder goed reageren op medicatie dan kinderen, wat bij velen vragen, frustraties en onzekerheden oproept.
ADHD is wel degelijk behandelbaar, en onze benadering richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën om onderontwikkelde executieve functies aan te pakken. Executieve functies zijn de mentale vaardigheden die nodig zijn voor planning, organisatie, probleemoplossing en impulsbeheersing. Deze vaardigheden zijn essentieel om kwaliteitsvol te kunnen functioneren in het dagdagelijks leven.
In de therapie ligt de nadruk dan ook sterk op structuur, planning en organisatie in het leven van de cliënt. Door deze vaardigheden te versterken, ontstaat er orde te midden van de chaos. Dit geeft de cliënt niet alleen meer zelfvertrouwen, maar leidt ook tot een hogere mate van zelfstandigheid en een verbeterde levenskwaliteit.
Als u meer wilt weten over deze benadering van ADHD bij volwassenen en hoe wij u kunnen helpen, neem dan gerust contact met op met klinisch psycholoog Thomas Huygh. Hij staat klaar om uw vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden op weg naar een beter begrip en beheersing van ADHD. Een eerste afspraak maken kan hier.