Wereld Diabetes dag

Elk jaar wordt op Wereld Diabetes Dag (14 november) extra aandacht besteed aan diabetes. Deze dag heeft als doel de bevolking te informeren over de groei, oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van deze Chronische aandoening. Dit blijkt nodig want ondanks de toename van Diabetes Mellitus leven er nog steeds heel wat misverstanden. Zo wordt diabetes bijvoorbeeld niet veroorzaakt door het eten van te veel suiker en bestaat er geen ‘zware’ of ‘minder zware’ diabetes.

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het suikergehalte in het bloed verhoogd is. het lichaam maakt onvoldoende insuline aan of de geproduceerde insuline is onvoldoende werkzaam. De cellen kunnen onvoldoende suiker (glucose) opnemen waardoor het zich ophoopt in het bloed. 

Insuline is een hormoon dat gevormd wordt in de bètacellen van de pancreas en ervoor dat suiker van de bloedbaan naar de lichaamscellen kan gaan door een sleutel-slot-principe. Insuline is de sleutel die de deur van de cel openmaakt waardoor glucose in de cel kan en gebruikt kan worden als energiebron. 

Wist je dat er verschillende soorten diabetes bestaan? De bekendste zijn diabetes type 1 en 2. Ze lijken op elkaar, maar zijn toch heel verschillend. Diabetes type 2 komt het meeste voor. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan en kan de werking van de aanwezige insuline verminderd zijn. Bij diabetes type 1 valt het eigen afweersysteem de bètacellen van de pancreas aan en vernietigt ze. Het lichaam maakt hierdoor geen of onvoldoende insuline aan. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ook Relaxathietherapeut Alexandra De Smedt kan een schakel vormen in de behandeling van diabetes. Dat stress een factor is om chronische aandoeningen te ontwikkelen, is een feit. Maar hoe ga je als patiënt om met je ziekte?

Hieronder enkele tips van Alexandra over hoe als patiënt en omgeving om te gaan met diabetes en hoe zo stress-vrij mogelijk in het leven te staan.

1: Zorg voor regelmaat en structuur

Niet alleen op je bord is het belangrijk dat je weet wat je eet als diabetespatiënt maar het is ook belangrijk om regelmatig even op de ‘pauze’knop te drukken. Omdat we stress kunnen missen als kiespijn is het belangrijk om een planning te maken wanneer je het beste even ontspanning kan nemen. Denk maar aan een dagelijkse wandeling van 20 min of een avondje yoga.

2. Wees positief

Neen het is niet fijn om een chronische aandoening te hebben, zeker niet als je jezelf op momenten moet afzonderen om een insulinespuit te steken. Door je op zo een momenten te focussen op bijvoorbeeld fijne gedachten of gebeurtenissen, ga je makkelijker om kunnen op momenten dat het voor jou als patiënt wat moeilijker aanvoelt.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

3)    Durf al eens ‘neen’ zeggen!

Niet elke dag is dezelfde dus ook jouw energiepeil is niet altijd even gelijk. Als je lichaam aangeeft dat je rust nodig hebt, neem die dan ook! Voor je het weet, ga je zo vaak over je grenzen dat je stressniveau de hoogte in schiet en dit kan je als diabetespatiënt best wel missen.

4)    Accepteer jezelf

Misschien heb je door je ziek zijn, heel wat moeten opgeven. Ben je jezelf onderweg even kwijt geraakt of heb je dromen moeten opbergen? ’t Klinkt vrij heftig om de stempel te krijgen als ‘chronisch zieke’ maar de eerste stap om er mee te leren omgaan is om jezelf te accepteren wie je bent. Iedereen heeft talenten, ziek of niet, ze zijn er heus nog wel en wie weet kan je ze wel gebruiken op dagen dat je jezelf minder graag ziet.

5)    Praten dat werkt

Voor patiënt en omgeving is het een hele aanpassing om, om te gaan met diabetes type 1 en type 2. Je hebt heel wat medische termen gehoord en ze klinken wat ‘Chinees’, je hebt een voedingsschema gekregen maar je vind het moeilijk om etiketten te lezen in de winkel op voedingsmiddelen, je lichaam heeft nood aan rust of je kent je fysieke / mentale grenzen niet meer door je ziekte, je vindt het moeilijk omgaan met de diagnose. Wel, je staat er niet alleen voor: een huisarts kan een eerste aanspreekpunt zijn. Ook een diabetescalculator en een relaxatietherapeut kunnen patiënt en omgeving hulp en een luisterend oor aanbieden.

Neem gerust vrijblijvend contact op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Jolien Herthogs (diëtiste en diabeteseducator): jolien@cura-mc.be

Alexandra de Smedt (relaxatietherapeut): alexandra@cura-mc.be