De ziekte van Parkinson is de tweede meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening na de ziekte van Alzheimer. Het is een ziekte die bij iedereen bekend in de oren klinkt. Maar wat houdt die nu juist in?
Elk jaar zien we een gemiddelde stijging van 2,9% in het aantal patiënten met de ziekte van Parkinson. Toch zien we maar een beperkte toename van logopedische behandelingen bij deze populatie (Eimers, M., et al, 2019). Wetenschappelijk onderzoek toont nochtans het belang van logopedische interventies aan.
Neurologopedie spitst zich toe op onderstaande symptomen:
Spraakproblemen resulteren veelal in onduidelijke articulatie en trage of snelle spraak. Dit zorgt voor een verminderde verstaanbaarheid. Deze personen hebben ook een verminderde gelaatsuitdrukking, hetgeen de communicatie verder bemoeilijkt.
Deze progressieve beperkingen leiden vaak tot ernstige communicatieproblemen.
Verschillende logopedische therapieën kunnen de spraak optimaliseren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gefocust op het vergroten van het stemvolume en daarmee ook de verstaanbaarheid.
Daarnaast kunnen ook stemproblemen de communicatie hinderen. Dit uit zich meestal in een zwakke, hese, nasale en monotone stem. Patiënten oefenen intensief op het verkrijgen van een krachtigere ademstroom met als resultaat een betere stembandtrilling en dus meer stemgeluid (Demeulemeester, et al, 2012).
Slikstoornissen zijn een laat gevolg van de ziekte van Parkinson. Dit heeft wel een zeer grote impact op de levenskwaliteit van de patiënt. Verslikken en erg traag eten is het resultaat.
Een verminderde hoestkracht verhoogt het risico op aspiratiepneumonie. Dit betekent dat voedsel of vloeistoffen in de luchtwegen terechtkomen, met verstikking als mogelijk gevolg.
Ook speekselverlies komt regelmatig voor, als resultaat van een openhangende mond. Er zijn verschillende diagnostische instrumenten om de klachten en de ernst van de slikstoornis in kaart te brengen. De logopedische behandeling bestaat uit het leren van compensatie- en trainingstechnieken. (Kalf, J.G., et al, 2014)
Wanneer kan neurologopedie nuttig zijn bij de Ziekte van Parkinson?
- Achteruitgang van de spraak of communicatie
- Stemproblemen
- Moeite met het slikken (mbt. aspiratiepneumonie of gewichtsverlies)
- Speekselverlies
Maak een afspraak bij neurologopediste Asmita Upadhyaya in onze vestiging in Brasschaat.