Menopauze herkennen

Hoe weet ik zeker dat ik in de menopauze ben?

Een vrouw is officieel in de menopauze wanneer ze gedurende 1 jaar niet meer gemenstrueerd heeft. Je weet dit dus eigenlijk 1 jaar later. In normale omstandigheden wordt de menopauze voorafgegaan door een overgangsfase. Dit is een periode die 6-10 jaar kan duren en gekenmerkt wordt door hormonale schommelingen die allerlei klachten en reacties teweeg kunnen brengen. Door een behandeling (vb voor kanker) kan je van de ene op de andere dag in de menopauze komen. 

Op basis van een bloedonderzoek kunnen de hormoonspiegels gecontroleerd worden, doch deze testen zijn niet 100% betrouwbaar. De hormonale balans verschilt van vrouw tot vrouw en van dag tot dag. Een uitgebreid onderzoek kan wel nuttig zijn om andere pathologie uit te sluiten zoals schildklierpathologie, diabetes, …

Pilgebruik en bloedonderzoek

Een bloedonderzoek is niet nuttig als je de anticonceptiepil neemt, de hormonen in de pil geven afwijkende resultaten (dus onbetrouwbaar). Je dient minstens 2 maanden te stoppen vooraleer je toch een bloedafname laat uitvoeren. Het stoppen met de pil geeft je dikwijls al meer duidelijkheid over de fase waarin je je bevindt (wel of geen klachten, wel of geen menstruatie). Als je al bioidentieke medicatie (HST) gebruikt ter behandeling van overgangsklachten is een bloedafname ook niet nuttig.

De belangrijkste indicatoren zullen vooral vanuit jezelf komen, je klachten (fysisch en psychisch) maar vooral je menstruatiepatroon zijn hierbij een belangrijke parameter.

Meer weten of persoonlijke begeleiding kan bij menopauze experte Chris Van Gaver.