Als je last hebt van FOBO: Fear of Better Options, betekent dat dat je dwangmatig blijft zoeken naar de beste optie. De meest geschikte printer, de leukste brooddoos, de meest unieke doopsuiker, de best passende kussens, etc.. Je verdoet uren aan scrollen, er staan tientallen tabs open ter vergelijking, zowel op je computer als in je hoofd. Je gaat nog even bij die winkel kijken of ze daar niets leuker hebben, toch nog even daar gaan kijken of die daar niet in promotie staat. Vervelend! Vooral omdat het je veel tijd kost, je beslissingen uitstelt én er vaak een ontevreden gevoel aan overhoudt.
Overvloed aan keuzes
Barry Schwartz is een Amerikaanse psycholoog die veel onderzoek doet naar de samenhang tussen economie en psychologie. Dat veel mensen juist onrustig en ongelukkig worden van een teveel aan keuzes, noemt hij de paradox van keuzes. In zijn boek De paradox van keuzes laat Schwartz zien hoe wij mensen omgaan met de overvloed aan keuzes. Te veel keuzes leidt volgens hem tot gevoelens van demotivatie en stress. Sommige mensen kunnen er zelfs zo slecht tegen dat ze bij een teveel aan mogelijkheden totaal blokkeren.
Wikkend en wegend naar de verkeerde keuze
Mensen die blijven wikken en wegen en continu de beste optie najagen, worden maximaliseerders genoemd. Dit zijn de mensen die vanwege FOBO maar door blijven zoeken. Uiteindelijk maken ze wel een keuze, maar dan nog twijfelen ze of dat wel de juiste keuze was. Gevolg: ontevredenheid. Daar komt nog bij dat ze zichzelf de schuld geven als hun keuze verkeerd uitvalt. FOBO: Fear of Better Options
De perfecte keuze
FOBO lijkt vooral perfectionisten parten te spelen om de perfecte keuzes te maken. Perfectie is iets wat nagestreefd wordt maar nooit bereikt wordt. Er zal altijd wel iets mooier, beter, idealer, unieker, gepaster, nieuwer,.. zijn. Je kan blijven zoeken, wetende dat als je iets beter hebt gevonden dat er waarschijnlijk nog iets beter te vinden is. Maar wat kost deze zoektocht jou? Een hele hoop tijd die verloren gaat aan zoeken, vergelijken, in het echt en in je hoofd, uitstellen, stress, frustratie, onrust en lastige gevoelens zoals onzekerheid, ontevredenheid en twijfel.
Weegschaal Fear of better options
Wanneer je voor een keuze staat en je herkent het patroon waar je doorgaans in verzeilt geraakt, ga dan afwegen wat op dit moment het zwaarste doorweegt; een maand printers vergelijken door elke dag een uur of 2 reviews te lezen, winkels af te schuimen, specificaties te vergelijken, etc.. of jezelf 2 uur de tijd geven om in die tijd de best mogelijke printer te selecteren en te bestellen met het risico dat je die bij de concurrent 5% goedkoper had gevonden, dat die na 5 jaar stuk gaat ipv na 6 jaar? Maak je een snellere keuze neem je dus iets meer ‘risico’ maar win je wel enkele weekends aan tijd die je aan iets leuker kan besteden.
Heb je alle tijd van de wereld en ervaar je er plezier door? Ga ervoor, maak er een studie van! Weet wel, hoe langer men zoekt hoe groter de kans op ontevredenheid en twijfel. Ook de illusie van de investering speelt mee, ‘ik heb er nu zo veel tijd en moeite in gestoken, nu moet het wel perfect zijn’. De kans op ontevredenheid neemt met rasse schreden toe. Heb je een gevuld leven, een werk, een studie, kinderen, hobby’s, vrienden,.. dan is je tijd waardevol. Wil jij jouw kostbare tijd hieraan besteden?
Bij het maken van een keuze is het belangrijk te weten én te accepteren dat er waarschijnlijk een betere optie ‘out there’ is maar dat de tijd en rust die vrij komt bij het maken van een snellere keuze je op dit moment in het leven meer waard is. FOBO: Fear of Better Options
Ik ben niet mijn keuzes
De perfecte keuze maken wil niet zeggen dat jij perfect bent. De imperfecte keuze maken wil evenmin zeggen dat jij imperfect bent. Geef iedereen de tijd om perfecte keuzes te maken en dan kunnen de meeste mensen dit ook. Zij die settelen voor goed genoeg zijn niet minder competent, minder ‘goed’, minderwaardig, nee zij waarderen de tijd die vrijkomt in het echt en in hun hoofd meer dan met de perfecte opties door het leven te gaan.
Goed genoeg leven wil niet zeggen dat je niet beter kan, het wil zeggen dat je prioriteit geeft aan iets anders. Jouw keuzes reflecteren niet wie je bent, wat je kan, waartoe je in staat bent.
Leer van ‘goed genoeg’
De tegenpool van de maximaliseerder, de tevredenheidsstrever, gaat gezonder om met al die keuzes. Deze mens maakt zijn keuzes sneller en is blij met ‘goed genoeg’. Bij elke keuze die je moet maken, dien je je af te vragen wat het werkelijke belang is. Is de keuze niet zo belangrijk, maak dan simpelweg een snelle keuze. Zet een tijdslimiet. Misschien haal je dan een keer een pak onsmakelijke ontbijtgranen in huis, maar wat maakt dat uit?
Beperk je opties
Gaat het om belangrijke keuzes dan moet je vooraf een lijstje met criteria opstellen. Beperk jezelf, kies bijvoorbeeld 1 winkel, of 1 webshop, selecteer 5 artikels waar je uiteindelijk tussen moet kiezen. kijk niet terug en kwel jezelf niet met al die andere opties die je hebt laten liggen. Ja, er is altijd wel iets beters te vinden, maar zeg nu zelf: hoe lang wil je daar écht naar blijven zoeken? Hoeveel stress gaat je die zoektocht opleveren? En is het je dat wérkelijk waard?
Relativeer de belangrijkheid van je keuzes FOBO:Fear of Better Options
Het gekke van de zaak is dat wanneer de keuze eindelijk gemaakt is en de initiële ontevredenheid van de keuze is weggeëbd het inzicht vaak komt ‘heb ik me daar zo lang druk in gemaakt?’ Het is maar een printer, het is maar een kleur op de muur, het is maar een jas,.. Vaak geen haan die ernaar kraait.
Kun je wat hulp gebruiken om je FOBO aan te pakken? Maak hier een afspraak.