Beschikbaar in Brasschaat

Menopauze begeleiding

Elke vrouw is uniek en ervaart de menopauze verschillend. De overgang kan echter gepaard gaan met klachten die je levenskwaliteit behoorlijk kunnen verstoren. Wij begeleiden je graag in deze levensfase en zoeken samen naar geschikte oplossingen voor je klachten, zowel hormonaal of via lifestyle geneeskunde De begeleiding is dan ook uiterst individueel en persoonlijk, rekening houdend met persoonlijke wensen en je familiale, medische en gynaecologische voorgeschiedenis.

Sommige vrouwen ervaren geen overgangsklachten, maar ook zij zijn van harte welkom om samen te verkennen hoe we latere verouderingsverschijnselen en gezondheidsrisico’s die verband houden met de menopauze kunnen voorkomen of minimaliseren. De overgang markeert een belangrijk keerpunt in het leven van vrouwen, en hoewel niet iedereen symptomen zoals opvliegers of stemmingswisselingen ervaart, kunnen er op langere termijn andere gezondheidsproblemen ontstaan.

Zo neemt het risico op hart- en vaatziekten toe door hormonale veranderingen, vooral na de overgang. Osteoporose is een ander veelvoorkomend probleem, omdat de afname van oestrogeen de botdichtheid verlaagt, wat kan leiden tot botbreuken. Ook het risico op diabetes type 2 neemt toe, vooral bij vrouwen die in de overgang komen en te maken hebben met gewichtstoename of veranderingen in insulinegevoeligheid. Daarnaast zijn er zorgen over de toenemende prevalentie van Alzheimer en dementie, die bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen, evenals verhoogde risico’s op bepaalde vormen van kanker. Depressies en stemmingsstoornissen kunnen ook na de overgang ontstaan of verergeren.

Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het verbeteren van de voeding, het verhogen van fysieke activiteit en het monitoren van hormonale veranderingen. Gezamenlijk kunnen we een plan opstellen dat de gezondheid op de lange termijn bevordert en deze risico’s vermindert, met als doel het behoud van kwaliteit van leven en welzijn.

Tarieven

Consultatie (60 minuten) : €80

Wandelcoaching (60 minuten) : €80

Een aantal mutualiteiten voorzien deels een terugbetaling.
Sinds 1-1-2024 voorziet Helan een gedeeltelijke terugbetaling, klik hier voor meer informatie.

menopauze menopauze menopauze

Begeleiding

  • Vrouwen “voor” de menopauzeleeftijd (in het belang van preventie).
  • Vrouwen die op een natuurlijke manier in de overgang gekomen zijn.
  • Vrouwen die op een kunstmatige manier (chemotherapie, bestralingen, ziekten, …)in de overgang gekomen zijn.
 

Wat biedt een menopauzeconsulente?

  • Informatie over de verschillende overgangsfasen en de menopauze op een manier die
    openminded en taboedoorbrekend is.
  • Het in kaart brengen van de specifieke fase waarin de cliënt zich bevindt.
  • Het opstellen van een behandelplan op maat van de cliënt.
  • Informeren en adviseren over mogelijke behandelingen zoals hormonale
    substitutietherapie en natuurlijke supplementen. De menopauzeconsulente
    schrijft zelf geen hormonen voor maar zal je indien nodig doorverwijzen
    naar een arts of gynaecoloog.
  • Informatie, tips betreffende de individuele levensstijl zoals voeding, beweging, mindset,
    stress, seksualiteit,…
  • Bepalen van risicoprofielen en belichten van gezondheidsrisico’s (informatie en
    preventie).
  • Bescherming en preventie tegen werkverzuim ten gevolge van de overgang.
  • Multidisciplinair samenwerken en indien nodig doorverwijzen. 

Adviezen zijn ”Evidence Based Pactice”, “EBP”: dwz op een wetenschappelijk verantwoorde basis. EBP staat voor objectief, gecontroleerd,
statistisch gefundeerd en op basis van de meest recente gegevens. Een advies zal enkel voortgezet worden indien de gezondheidswinst groter is dan het
gezondheidsrisico. Dit is relevant bij menopauzebegeleiding, aangezien bepaalde behandelingen, zoals hormoontherapie (HT), zowel voordelen als risico’s met zich meebrengen. Een recente studie gepubliceerd in JAMA Internal Medicine (2023) onderzocht de langetermijneffecten van hormoontherapie bij postmenopauzale vrouwen. De resultaten tonen aan dat, hoewel HT effectief kan zijn in het verminderen van symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten, het risico op hart- en vaatziekten en borstkanker bij bepaalde groepen vrouwen verhoogd kan zijn. Dit benadrukt het belang van het zorgvuldig afwegen van de gezondheidswinst en -risico’s, en het bespreken van de behandelingsopties in lijn met de wensen en waarden van de cliënt.

Kies jouw zorgverlener:

Chris Van Gaver menopauzeconsulente