Wist je dat mensen met autisme zowel over- als ondergevoelig kunnen reageren op prikkels?
Mensen met autisme verwerken informatie die binnenkomt in de hersenen door te zien, horen, ruiken, voelen en proeven namelijk op een andere manier.
Bij overprikkeling komt er te veel zintuiglijke informatie binnen. De focus is dan niet enkel op dat wat ze aan het doen zijn zoals een gesprek maar ook de geluiden van de straat, de geur van bij de bakker… Iemand met autisme heeft tijd nodig om deze info te verwerken. Bij een teveel aan prikkels lukt het niet meer om deze geordend en verwerkt te krijgen waarbij hun hoofd vol raakt. Dit kan je b.v. merken aan het snel boos worden, handen over de oren leggen, het vluchten uit de situatie, controle willen, niet luisteren, gevoelig zijn voor bepaalde materialen, stoffen, aanrakingen, …
Bij onderprikkeling komt er te weinig zintuiglijke informatie binnen m.a.w. prikkels komen zo zwak door, dat je sommige dingen niet goed in de gaten hebt. Je merkt bijvoorbeeld niet op dat je een schaafwond hebt of je merkt niet dat je kleding gedraaid zit. Vaak zoeken deze mensen extra prikkels op om verzadigd te worden, bijvoorbeeld door druk te zijn en veel te bewegen, door voorwerpen in de mond te stoppen, door constant te friemelen, door eten extra te kruiden, …
Het draaien rond je eigen as, is een voorbeeld van onderprikkeling. Ons evenwichtssysteem is ook een zintuiglijk systeem. Als hier niet genoeg informatie binnenkomt, wil het lichaam dit in evenwicht brengen door actief deze prikkels op te zoeken. Dit geldt ook voor het proprioceptieve zintuig, onze lichaamsgewaarwording. Als dit onderprikkeld is, is men niet altijd bewust van de eigen lichaamssignalen. Dit kan je merken doordat ze sneller moe zijn, minder spierkracht hebben, geen hongergevoel hebben, vlugger struikelen, meer hangen, …. Als hier niet genoeg info binnenkomt, gaan ze vaak extra prikkels opzoeken waardoor ze hun lichaam beter kunnen voelen b.v. door stevige knuffels te geven, zich stevig in een deken rollen, graag duw- en trekspelletjes spelen of steeds ergens tegenaan willen zitten.
Wil jij, je kind of partner meer inzicht krijgen in wat autisme juist voor jou betekent? Aarzel dan niet om contact op te nemen met auticoach Arian en ga na wat ze voor jou kan betekenen.
auticoach, autisme, autisme begeleiding, autisme coaching, autiwerking, prikkelverwerking, inzicht, groei, ontwikkeling, ondersteuning, leren, zoersel, schilde, malle, oost-malle, west-malle, rijkevorsel, hoogstraten, halle, sint-anthonius, therapie, coaching, coach, therapeut, kindercoach