Ruben is ergotherapeut en auticoach. Hij focust zich op jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen met een verstandelijke beperking en/of autismespectrumstoornis en hun netwerk. Hij vervoegt het team van Cura Zoersel en werkt daarnaast ook deeltijds bij Monikkenheide in Zoersel. Hij werkt er met dezelfde doelgroep.
Ruben kan helpen in het leren omgaan met de diagnose, het plannen en organiseren van het dagdagelijkse leven, structuur brengen in taken/activiteiten, het omgaan met emoties, het opzoek gaan naar een zinvolle dagbesteding, het in kaart brengen van de prikkelverwerking, etc.
Ruben is lid van Ergotherapie Vlaanderen (beroepsvereniging voor ergotherapeuten). Consultaties gaan door in het Nederlands.
Waarom kan je nood hebben aan een ergotherapeut?
Ieder persoon heeft recht op een goede kwaliteit van leven en zou moeten kunnen deelnemen aan het dagelijks leven met al haar uitdagingen. Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving en in de samenleving. Indien personen door hun beperking problemen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie aangewezen zijn om hun zelfstandigheid te helpen vergroten.
Waarom kan je nood hebben aan een auticoach?
Leven met autisme is niet altijd even gemakkelijk. Een auticoach kan de juiste ondersteuning en begeleiding bieden om jouw “anders-zijn” buitengewoon uniek te maken. Ruben wil jou graag ondersteunen in jouw zoektocht naar dit unieke leven. Naast helpen bij het verwerken van de diagnose, inzicht krijgen in het (eigen) autisme wordt ook ingezet op het stimuleren van zelfredzaamheid en het aanleren van vaardigheden (sociaal, communicatie, … maar ook heel praktische zaken zoals bijvoorbeeld boodschappen doen of je huis onderhouden). Ook begeleiding bij het leren plannen en organiseren, het begrijpen en oplossen van conflicten of problemen, het verminderen van angsten of piekergedachten en het uitbouwen van vrijetijdsbesteding.
De weg vooruit
Een begeleiding start telkens met een intakegesprek. Hierin maken we kennis met elkaar met aandacht voor het opbouwen van een vertrouwensband met jou en jouw netwerk. We bekijken samen wat er goed gaat en waar verbetering mogelijk is. Jouw hulpvraag wordt in kaart gebracht.
Na de intake gaan we op zoek naar de juiste ondersteuning om jezelf verder te ontwikkelen. Waar nodig/wenselijk doe ik observaties/ondersteuning aan huis of op school.
We trachten telkens te werken volgens het principe van het tweesporenbeleid. Hier proberen we enerzijds in kaart te brengen welke omgevingsaanpassingen je nodig hebt om optimaal te functioneren in jouw omgeving. Anderzijds werken we rond jouw persoonlijk functioneren als uniek persoon.
Een eerste afspraak met Ruben kan eenvoudig via het online afsprakensysteem.